Cresterea puilor de carne


Cresterea puilor pentru carne la sol

Ciclul de productie la fiecare serie populata este de 11 saptamani, din care 8 saptamani pentru crestere si 3 saptamani pentru executarea lucrarilor de depopulare, curatenie, dezinfectie, odihna halelor si reparatii la utilaje, instalatii.

In cele trei saptamani se mai executa fumigatia, dezinsectia, deratizarea si dezinfectia incintei si cailor de acces.

Cu doua zile inainte de populare se aeriseste hala, se introduce asternutul in strat de 10 cm, si echipamentul (adapatori, hranitori, etc.). De asemenea se executa o a doua fumigatie.

In cresterea puilor la sol pe asternut permanent sunt necesari urmatorii parametri: 17 pui / mp; 5 % pierderi prin mortalitati; 16,1 pui / mp livrati la 8 saptamani; 1,6 kg greutatea medie a puilor; 25.8 kg greutatea in viu a puilor / mp / ciclu; 4,7 cicluri / an; 121 kg greutatea in viu a puilor / mp / an.

La populare, pui se introduc in tarcuri dotate cu cate o eleveza fiecare, utilajul de hranire si de adapare pentru prima perioda de viata. Tarcul este confectionat din PFL, are forma circulara si se monteaza la 1m de marginea elevezei. In interioar se afla stratul de asternut de 10 cm grosime (coji de floarea soarelui, orez, paie, talas, etc). In fiecare tarc se introduc 800 – 1000 de pui, cate o adapatoare si o hranitoare la 100 de pui, care se amplaseaza circular langa marginea elevezei Temperatura sub eleveza la introducerea puilor trebuie sa fie de 34 – 35 grade C, iar in hala 25 – 26 grade C.

La varsta de 4 zile se largeste tarcul, iar la o saptamana puii trebuie obisnuiti sa consume apa si hrana din utilajele automate astfel ca la 14 zile sa poata fi demontate tarcurile si utilajele folosite in primele 7 zile. Un hranitor tronconic automat se asigura la 50 de pui si o adapatoare circulara la 100 de pui asezate la distanta de cel putin 50 de cm.

Pentru hrana, se asigura reteta furajera 21 – 1 (la puii de 1-4 saptamani) si reteta 21 -2 (la puii de 5 -8 saptamani). Cu nutreturi combinate de calitate si cu un consum specific de 2,6 -2,7 kg furaje / kg de spor, se obtine un spor mediu de 26 – 27 grame / cap/ zi. Consumul zilnic de furaje pe cap de pui oscileaza de la 14 -15 grame la inceput pana la 115 grame / zi in ultima saptamana.

Cotete standard de gaini

Persoanele care cresc pasari in gospodariile individuale au la dispozitie 5 ani de zile pentru a transforma adapostul animalelor intr-un spatiu de crestere si hrana adecvat, conform standardelor europene. Incepand  de la 1 ianuarie 2007, crescatorii de pasari trebuie sa respecte anumite standarde minime de crestere a pasarilor:

  • Fermele trebuie dotate astfel incat toate gainile ouatoare sa aiba fie alimentatoare lineare, fie jgheaburi de baut continue.
  • De asemenea, fermierii trebuie sa asigure cel putin un cuibar la fiecare sapte gaini. In cazul in care se folosesc cuibare de grup, trebuie sa existe cel putin un metru patrat de spatiu de cuibar pentru maxim 120 de gaini.
  • Spatiile destinate cresterii gainilor trebuie sa aiba si stinghii adecvate, fara margini ascutite si care sa asigure cel putin 15 cm pentru fiecare gaina. Stinghiile nu trebuie sa fie montate deasupra gunoiului iar distanta orizontala dintre acestea trebuie sa fie de cel putin 30 cm si sa fie montate la cel putin 20 cm de perete.
  • Daca sistemele de crestere sunt folosite acolo unde gainile ouatoare se pot misca liber intre diferite niveluri, trebuie sa nu existe mai mult de patru niveluri iar spatiul de trecere intre acestea sa fie de cel putin 45 cm.
  • Pasarile „europene” din fermele romanesti vor beneficia de locuri de baut si de mancat distribuite in asa fel incat sa ofere acces egal pentru toate pasarile.
  • Daca gainile ouatoare au acces la spatii in aer liber trebuie sa existe mai multe deschizaturi auxiliare prin care acestea sa poata iesi afara. Iesirile trebuie sa aiba cel putin 35 cm inaltime si 40 cm latime si sa fie dispuse de-a lungul intregii cladiri. Este nevoie de o deschidere totala de 2 m la 1.000 de gaini.

Spatiile in aer liber trebuie sa aiba o suprafata corespunzatoare densitatii de pasari si caracteristicilor solului, pentru a preveni orice contaminare. De asemenea, trebuie sa fie dotate cu adapost de vreme rea si de animale de prada si, daca este necesar, cu jgheaburi de baut corespunzatoare.

Densitatea de pasari nu trebuie sa depaseasca 9 gaini ouatoare pe un metru patrat de suprafata utilizabila.

Totusi, acolo unde suprafata utilizabila corespunde suprafetei de teren disponibile, statele membre pot, pana la 31 decembrie 2011, sa autorizeze o densitate de pasari de 12 gaini pe metrul patrat.

COTETE IMBUNATATITE

Aceste cerinte minime se aplica la toate sistemele alternative incepand cu 1
ianuarie 2007.

Standarde in cotetele neimbunatatite

Lucrul cel mai important de stiut este ca acest tip de cotete mai poate fi utilizat maxim 5 ani de zile. Astfel de cotete trebuie, la randul lor, sa respecte anumite norme minime.

  • Pentru fiecare gaina ouatoare trebuie sa se asigure cel putin 550 cm˛ de suprafata de cotet, masurata in plan orizontal, care sa poata fi folosita fara restrictii si fara a include devieri ce pot limita suprafata disponibila.
  • Gainile trebuie sa aiba la dispozitie un jgheab pentru hrana. Lungimea jgheabului acestuia trebuie sa fie de cel putin 10 cm inmultit cu numarul gainilor din cotet. Daca nu se pun la dispozitie dispozitive tip biberon sau cani, fiecare cotet trebuie sa aiba un canal de baut continuu, de aceeasi lungime ca si jgheabul de mancare.
  • Cotetele trebuie sa fie de cel putin 40 cm inaltime in cel putin 65% din suprafata cotetului si de cel putin 35 cm in orice punct.

Dispozitii aplicabile cresterii in cotete imbunatatite

  • Inaltimea cotetului, cu exceptia suprafetei utilizabile mentionate mai sus va fi de cel putin 20 cm in fiecare punct si nici un cotet nu va avea o suprafata totala de mai putin de 2000 cm patrati.
  • Aceste cotete trebuie prevazute cu un cuibar, precum si cu gunoi, astfel incat gainile sa poata ciuguli si racai. Totodata in cotete trebuie montate stinghii adecvate, permitand cel putin 15 cm pe gaina, precum si un jgheab pentru hrana a carui lungime trebuie sa fie de cel putin 12 cm inmultit cu numarul de gaini din cotet.
  • Fiecare cotet trebuie sa aiba un sistem de baut corespunzator marimii grupului.
  • Pentru a facilita inspectarea, instalarea si depopularea gainilor, trebuie sa existe un culoar de o latime minima de 90 cm intre randurile cotetelor si un spatiu de cel putin 35 cm intre podeaua cladirii si randul cel mai de jos al cotetelor;
  • Suprafetele si echipamentele utilizate in diferitele sisteme de crestere a gainilor trebuie sa fie constituite din materiale care sa poata fi usor curatate si dezinfectate. De asemenea, materialele utilizate nu trebuie sa dauneze sanatatii animalelor.

Factorii de mediu trebuie sa aibe urmatorii parametrii:

  • temperatura sub eleveza: 35 grade C in primele 3 zile, dupa care se reduce cu un grad pana in ziua 12; pe urma se reduce cu un grad C pe saptamana;

  • umiditatea: sub 60% in primele saptamani si peste 60% in ultimele saptamani;

  • ventilatia: viteza curentilor nu trebuie sa depaseasca 0,1 – 0,2 m/s;

  • concentatia amoniacului: maxim 0,2 la mie;

  • iluminatul: 23 ore lumina / 1 ora intuneric (saptamana 1); 2 ore lumina / 1 ora intuneric (saptamana 2); 1 ora lumina / 2 ore intuneric (saptamanile 3- 8);

Temperatura, ventilatia si luminia trebuie controlate de termostate si ceasuri programatoare.

Cresterea bobocilor de rate pentru carne la sol

Cresterea bobocilor de rata pentru carne se realizeaza in urmatoarele conditii:

  • tarcul de demaraj are o capacitate de 500 capete;

  • hranirea la sol se face in hranitoare (tavite), calculandu-se 100 boboci de rata la un hranitor;

  • adaparea se face prin adapatori vacuumative, asigurandu-se o adapatoare la 100 de boboci;

  • temperatura in prima zi de viata este de 33 -35 grade C, dupa care se reduce cu 1 grad / zi in prima saptamana;

  • programul de lumina este in primele doua zile de 24 de ore, dupa care se reduce la 23 ore;

  • tarcul se largeste dupa 8 zile  pentru a cuprinde si instalatia de adapare, dupa care la 14 zile se desfinteaza;

  • in perioada 12 -14 zile se asigura o densitate de 8-9 capete / mp;

  • in primele 54 de zile bobocii realizeaza 2-3 kg la cresterea pe asternut;

  • sporul de crestere este de 41,5 grame / cap / zi cu un consum mediu de 3,00 kg furaje / kg spor;

    Cresterea

    puilor de carne in perioada demaraj 1-21  zile

    Joi, 15 Aprilie 2010 | publicat in - Informatii | autor – admin |  Un comentariu | 

    tabelÎn creşterea puilor de carne, cea mai importantă perioadă pentru succesul în acest domeniu sunt primele zece zile.
    Pentru perioada primelor zece zile de viaţă a puilor trebuie să vă asiguraţi că: efectivul de pui este uniform, greutatea corporală se încadrează în standardul hibridului, penajul are un aspect bun şi puii sunt rezistenţi la stres.
    Pentru o bună pornire în această perioadă trebuie să luaţi în considerare următorii factori: aerul, temperatura, lumina, apa şi mâncarea.
    Astfel, dacă înţelegeţi că aceste lucruri sunt prioritare, ele vă vor asigura 50% din reuşita exploatării efectivelor de pui.
    Pregătirea adăpostului pentru populare
    Înaintea populării halei cu pui trebuie să fiţi siguri că spaţiile de creştere au fost bine decontaminate, utilajele de creştere şi exploatare existente în hala de producţie funcţionează la parametri normali şi asigură factorii optimi de microclimat, de furajare şi de adăpare.
    • Apa
    Un element esenţial în creşterea şi exploatarea puilor de carne este apa. Se cunoaşte faptul că din organismul păsărilor 70% este apă, deci trebuie să acordăm o atenţie mărită acestui factor. În primele zece zile de viaţă, puii consumă în fiecare zi o cantitate de apă mult mai mare decât greutatea lor corporală. Astfel, un obiectiv prioritar este asigurarea necesarului de apă, cantitativ şi calitativ.
    Din punct de vedere al analizei apei trebuie urmărite două direcţii: caracterele chimice (analizele trebuie efectuate la fiecare început de serie şi, în mod obligatoriu, la deschiderea unei noi surse de apă) şi caracterele microbiologice (trebuie analizate la ieşirea din sursă dar şi la nivelul adăpătorilor din halele de producţie).
    • Lumina
    Lumina are un rol deosebit în stimularea organismului puilor de carne. Pentru a realiza un iluminat corect, trebuie să avem în vedere următoarele: adăpătorile iluminate foarte bine; hrănitorile iluminate foarte bine; fluxul luminos trebuie să fie distribuit uniform la nivelul întregului adăpost.
    • Aşternutul
    Are un rol deosebit de important, pentru că nu permite contactul direct al puiului cu pardoseala şi menţine o temperatură constantă, absoarbe umiditatea provenită din dejecţii.
    Din punct de vedere calitativ, acesta trebuie să fie curat, să nu conţină germeni patogeni. Pentru a asigura o bună protecţie termică, stratul trebuie să fie gros de minimum 10 cm. Indiferent de materialul folosit – rumeguş, paie, coji de floarea soarelui, acesta trebuie să fie uniform împrăştiat şi să nu fie mărunt, pentru a preveni ingerarea de către pui.
    • Temperatura
    Temperatura din hală trebuie să fie de 26-28oC, iar în zona de creştere de 32-34oC. Pe timp de iarnă, temperatura va fi asigurată cu 36-48 de ore înainte de populare, iar pe timp de vară cu 24 de ore.
    • Ziua 1: se vor asigura 40 de pui/m2; astfel, pentru un areal de 4,5 m în diametru, se va asigura o sursă de încălzire de minim 2500 Kcal;
    • Ziua 4: vor fi 35 de pui/m2;
    • Ziua 7: vor fi 30 de pui/m2;
    • Ziua 10-12: puii vor fi lăsaţi pe toată suprafaţa halei;
    După ziua 10-12, hrănitorile şi adăpătorile vor fi redistribuite pe toată suprafaţa halei de creştere şi se va avea grijă ca instalaţiile de încălzit să asigure o temperatură constantă pe tot perimetrul de creştere. (foto 1)
    Neasigurarea confortului termic în primele zece zile, va duce automat la compromiterea efectivului de pui. Aşadar acest factor trebuie să fie foarte bine controlat. Nu trebuie neglijate nici adăparea şi nici furajarea, care trebuie să fie administrate în cantitatea necesară, iar dispozitivele de hrănire şi adăpare să asigure frontul pentru întreg efectivul de pui.
    Tratamente şi profilaxie
    În practică se aplică mai multe scheme de tratament şi vaccinări profilactice. Schemele de tratament şi vaccinări se vor aplica numai după consultarea medicului veterinar responsabil de exploataţiile de pui de carne. Pentru a veni în sprijinul crescătorilor, prezentăm trei variante de scheme aplicate pentru menţinerea stării de sănătate a efectivelor de pui de carne (tabel).
    DE REŢINUT
    1.    Nu se efectuează tratamente cu antibiotice cu trei zile înainte de vaccinare şi în timpul vaccinării.
    2.    Nu se decontaminează apa de băut în timpul vaccinării, dacă aceasta se realizează prin apă.
    3.    Nu se mai fac tratamente cu zece zile înainte de sacrificare.
    4.    Se recomandă consultarea medicului veterinar în momentul apariţiei unui caz de boală.
    5.    Toate măsurile sanitare veterinare pentru asigurarea stării de sănătate a efectivelor de păsări, se vor realiza sub stricta supraveghere a medicului veterinar.


~ prin romaniidincalpe pe iunie 9, 2011.

3 Răspunsuri to “Cresterea puilor de carne”

  1. pe o suprafata de 50 mp cati pui pot sa cresc

  2. astept un mic indiciu.multumesc anticipat

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: